Web Analytics Made Easy - Statcounter

«امامعلی رحمان» رئیس جمهور تاجیکستان به دعوت رسمی رئیس جمهوری اسلامی ایران به تهران سفر کرده است.

استقبال رسمی، گفتگوی دو جانبه رؤسای جمهور و رایزنی هیئت‌های عالی ایران و تاجیکستان، امضای چندین سند همکاری در حوزه‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی از برنامه‌های سفر دو روزه امامعلی رحمان است.

نگاهی به روابط تاریخی و فرهنگی دو کشور نشان‌گر اشتراکاتی است که می‌تواند مولفه‌ای مهم برای توسعه روابط دو کشور باشد، به ویژه آنکه پس از استقرار دولت سیزدهم و سفر آیت‌الله رئیسی به تاجیکستان، شرایط بسیار مناسبی در این خصوص ایجاد شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سفر امامعلی رحمان به تهران را می‌توان گام جدیدی در دیپلماسی فعال دولت سیزدهم و سیاست همسایه‌محوری دانست، سیاستی که با سفر رئیس‌جمهور به کشورهای تاجیکستان، ترکمنستان، روسیه، قطر و عمان و متعافب‌ آن سفر مقامات ارشد این کشورها به تهران نشان‌دهنده عزم ایران برای هم‌گرایی حداکثری با همسایگان در جهت ارتقاء منافع ملی است.

دامنه این رویکرد به عرصه نظامی-امنیتی نیز رسیده است چنانچه سفر اخیر سرلشکر باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به تاجیکستان و توافقات نظامی و دفاعی میان دو کشور از جمله آغاز به کار کارخانه ساخت پهپاد ابابیل در این کشور در کنار توافق برای برگزاری رزمایش‌های مشترک و گشت‌زنی مشترک در مرزها نمودی دیگر از اراده دو کشور برای توسعه مناسبات همه‌جانبه است.

پیشتر و در جریان سفر آیت‌الله رئیسی به تاجیکستان ۸ سند همکاری امضا و بر ضرورت افزایش میزان مبادلات تجاری و اقتصادی سالانه دو کشور همسایه به ۵۰۰ میلیون یورو تاکید کردند.

بر اساس گزارش آژانس آمار تاجیکستان، در سه ماهه اول سال جاری حجم مبادلات تجاری بین دو کشور حدود ۶۷ میلیون دلار بوده که در مقایسه با مدت مشابه در سال ۲۰۲۱، ۴.۵ برابر بیشتر است.

روند احیای مبادلات تجاری ایران و تاجیکستان از سال گذشته آغاز شد که در نتیجه مبادلات تجاری بین این کشورها به بیش از ۱۳۱ میلیون دلار رسید که نسبت به سال ۲۰۲۰ حدود سه برابر افزایش داشته است.

سفر آقای رحمان به تهران با امضای ۱۷ توافق نامه جدید و نیز پیگیری تفاهم نامه‌های گذشته گامی مهم برای تحقق این اهداف است. این رویکرد تعاملی در عرصه گسترده‌تری در قالب پیمان سازمان همکاری های شانگهای که دو کشور عضو آن هستند، نیز قابل گسترش است.

شرایط کنونی جهان به‌ویژه بحران غذایی ناشی از خشکسالی و شرایط جدید اقلیمی که جنگ‌افروزی غرب به آن دامن زده است، الزام این همگرایی اقتصادی و سیاسی را بیش از پیش آشکار می‌سازد.

در همین حال ظرفیت‌های عظیم ایران در حوزه فنی و مهندسی و دانش‌بنیان که نیاز بسیاری از کشورهای منطقه است می‌تواند در تحقق اهداف اقتصادی دو کشور نقشی ارزنده ایفا نماید.

نکته مهم دیگر؛ نگاه مشترک دو کشور در مقابله با چالش‌های امنیتی و به‌ویژه بحران‌هایی همچون افغانستان است. میزبانی نشست اخیر امنیتی منطقه‌ای توسط تاجیکستان و دیدگاه‌های مقامات امنیتی دو کشور درباره مبارزه با تروریسم و مقابله با آنچه اشغالگران به افغانستان تحمیل کرده‌اند نشانه‌ای از این نگاه مشترک به تحولات منطقه برای رسیدن به امنیت پایدار است.

نکته آنکه؛ همسایگی دو کشور با افغانستان مولفه‌ای مهم در مواضع ایران و تاجیکستان در معادلات منطقه است. اسناد و شواهد نشان می‌دهد برخی کشورها با تروریسم وارداتی به دنبال تضعیف همکاری‌های منطقه‌ای هستند. تاکید دو کشور بر کمک به تشکیل دولت فراگیر در افغانستان از جمله مواضع مشترک دو کشور است.

می‌توان گفت که سفر رحمان و هیات عالی رتبه همراهش به تهران نقطه عطفی در مناسبات دو کشور است که نشان‌گر اراده دو کشور هم دین، هم فرهنگ و هم زبان ایران و تاجیکستان جهت هم‌افزایی برای رسیدن به پیشرفت پایدار و امنیت و ثبات منطقه‌محور است که در گام بعدی می‌تواند ابعاد گسترده‌تری در قالب پیمان شانگهای اجرایی شود.

311311

کد خبر 1636524

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: تاجیکستان ایران و تاجیکستان امامعلی رحمان مبادلات تجاری دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۲۴۴۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیام بارز «نیچروان» از ایران برای جهان

سفر «نیچروان بارزانی» ‌به ایران و دیدار وی با مقامات کشورمان حاوی پیام‌های مختلفی است. این دومین سفر بارزانی به ایران پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم و به عنوان رئیس اقلیم کردستان عراق است.

بارزانی پیشتر در مراسم تحلیف آیت الله رئیسی به ایران آمده بود و حالا ضمن دیدار با رهبر معظم انقلاب با رئیس جمهور و رئیس مجلس شورای اسلامی ملاقات و گفت‌وگو کرد.

وی در صفحه ایکس خود درباره دیدار با رهبر معظم انقلاب نوشت:‌« بە دیدار رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران آیت الله العظمى سيد علی خامنه‌ای در تهران شرفیاب شدم.در این نشست بر آمادگی و تمایل عراق و اقلیم کردستان جهت پیشبرد روابط همە جانبە با جمهوری اسلامی ایران تأکید نمودیم.»

حضور رئیس اقلیم کردستان عراق پس از تحولات منطقه از جمله حمله تلافی‌جویانه و بازدارنده موشکی پهپادی ایران به رژیم صهیونیستی برای ناظران و افکارعمومی معنادارتر تلقی می‌شود.

برخی از بازیگران منطقه‌ای از جمله «رژیم صهیونیستی»‌ سعی داشتند تحرکاتی در اقلیم کردستان عراق به عنوان حیاط خلوت ایران انجام دهند و خود را در این منطقه نزدیک ایران تثبیت و اقلیم را به پایگاهی ناامن کننده برای کشورمان تبدیل کنند.

سفر بارزانی به ایران و رایزنی‌های وی، این پیام را برای اسرائیل و گروه‌های تجزیه‌طلب کرد و سایر بازیگران ارسال می‌کند که اقلیم کردستان به هیچ وجه پشتیبان و مخفیگاه مناسبی برای آنان نیست.

درواقع بارزانی تاکید می‌کند که اقلیم کردستان عراق یک منطقه جداشده از این کشور نیست و در طرح امنیتی یک پارچه عراق در همکاری با جمهوری اسلامی ایران شرکت خواهد کرد و تصریح کرد که به ابزاری برای اهداف دشمنان بدل نمی‌شود.

از همین روست که رئیس اقلیم کردستان در دیدار با آیت الله سید ابراهیم رئیسی،‌ رئیس جمهور کشورمان بیان می‌کند: «هیچ عقل سلیمی اجازه نمی‌دهد ما روابط با رژیمی را که امروز در بدترین موقعیت خود قرار دارد، بر روابط با کشور قدرتمند و دوست ترجیح دهیم.»

وی همچنین بر پایبندی بر اجرای کامل توافق امنیتی ایران و عراق تاکید کرد.

بارزانی همچنین از ایران به عنوان دوست روزهای سخت یاد می‌کند و با یادآوری و قدردانی از دستاوردهای سردار شهید سلیمانی در مقابله با تروریست داعش و ایجاد امنیت در منطقه بیان کرد: «اشتراکات دینی، تاریخی و فرهنگی، در طول سالیان متمادی همسایگی، پیوندهایی عمیق را میان دو طرف ایجاد کرده است و جمهوری اسلامی ایران به عنوان دوست روزهای سخت و کشوری است که همواره در هنگام بروز مشکلات کنار عراق و اقلیم کردستان بوده است.»

این سفر خیلی زود بازتاب بین المللی یافت و «متیو میلر»، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، در پاسخ به این که چه نظری درباره سفر نیچروان بارزانی، رییس اقلیم کردستان به ایران دارد، گفت: «نمی‌خواهم درباره این گفت‌وگوی به خصوص اظهار نظر کنم اما ما مسلما، همیشه تشویق به انجام شدن گفت‌وگوهایی کرده‌ایم که به تنش‌زدایی و ثبات بیشتر در منطقه، از جمله در قبال ایران می‌انجامد.»

با توجه به سخنان رئیس اقلیم کردستان عراق به چند موضوع مهم و محوری در این سفر می‌توان اشاره کرد.

ضعف رژیم صهیونیستی به ویژه بعد از عملیات وعده صادق برای همه بازیگران کوچک و بزرگ منطقه‌ای مشخص است و اقلیم کردستان نیز روی یک اسب بازنده که می‌تواند روابط خود را با کشوری قدرتمند و دارای اشتراکات مهم فرهنگی و اجتماعی و ... از جمله ایران خدشه‌دار کند، شرط نمی‌بندد و اقلیم کردستان از این ظرفیت برای تحکیم روابط فی مابین استفاده می‌کند.

جمهوری اسلامی ایران که مقتدرانه در خاورمیانه حضور فعال دارد نه تنها امروز بلکه در طول تاریخ روابط خود با کشورهای مختلف را تحت عنوان یک شریک امن و دوست روزهای سخت تداوم بخشیده و عقلانیت سیاسی بر روابط حسنه با ایران تاکید می‌کند که سفر بارزانی به کشورمان نیز در همین راستا انجام شده است.

دیگر خبرها

  • پیام بارز «نیچروان» از ایران برای جهان
  • در مسیر تدوین یک نقشه راه برای بازگشت روابط ایران و مصر هستیم
  • پیام بارز «بارزانی» از ایران برای جهان
  • پیام بارز «نیچروان» از ایران برای جهان
  • سفیر ایران در دوشنبه: امنیت در آسیای مرکزی حائز اهمیت است
  • همکاری‌های کشاورزی ایران و تاجیکستان گسترش می‌یابد
  • مدیر دفتر شهردار و دستیار ویژه ارتباطات مردمی منصوب شدند
  • اربیل: در روزهای سخت اولین تماس ما با جمهوری اسلامی ایران است
  • اقلیم کردستان: روابط تاریخی ما را به ایران پیوند داده است
  • واکنش روسیه به اقدام خصمانه کشورهای بالتیک برای قطع روابط