Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-08@15:21:00 GMT

امامعلی رحمان پس از 9 سال در تهران؛ چرا ؟

تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۲۵۹۰۷

امامعلی رحمان پس از 9 سال در تهران؛ چرا ؟

واقعیت این است که پیش از روی کار آمدن دولت سیزدهم، وضعیت مبادلات تجاری و همکاری های اقتصادی بین ایران و تاجیکستان وضعیت مناسبی نداشته و  تجارت غیر نفتی بین دو کشور تنها رقمی در حدود 20 تا 30 میلیون دلار بوده است. در این بین اما  پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم و تمرکز جدی این دولت بر گسترش روابط با کشورهای منطقه، مناسبات تجاری تهران - دوشنبه نیز تحت الشعاع این سیاست قرار گرفت و رشد چشمگیری یافت به طوری که  در سال 1400  بیش از 139 هزار تن کالای غیرنفتی به ارزش 131 میلیون دلار بین ایران و تاجیکستان تبادل شد که نشان از افزایش نزدیک به پنج برابر همکاری های اقتصادی دو کشور داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  نباید فراموش کرد که تاجیکستان به دلیل ظرفیت های اقتصادی که از آن برخوردار است ، قابلیت تبدیل شدن به شریک بزرگ اقتصادی در آسیای مرکزی را دارد و می تواند بازار مناسبی برای صادرات کالاهای ایرانی باشد. این جاده یک طرفه نبوده و  تاجیکستان نیز می تواند با استفاده از بنادر جنوبی ایران به آب‌ های آزاد دسترسی  یابد و این گونه سطح تعاملات تجاری بین المللی خود با دیگر کشورهای جهان  را گسترش دهد. افزون بر این، ایران و تاجیکستان در پروژه‌ های نفت، سدسازی، صنایع غذایی، فلزات و گردشگری نیز ظرفیت‌ بالایی برای همکاری دارند و شرکت‌های ایرانی در طرح‌های راهبردی تاجیکستان از جمله پروژه سد و نیروگاه برق آبی راغون، تونل استقلال، اجرای تصفیه خانه آب دوشنبه و چندین پروژه‌ دیگر تاجیکستان حضور فعال داشته اند و  با توسعه روابط اقتصادی، حضور ایرانی ها در چنین پروژه هایی نیز افزایش خواهد یافت. توسعه همکاری های تجاری بین دو کشور اگر یک پای ماجرای سفر امامعلی رحمان به تهران باشد، بی شک تحکیم و تقویت روابط نظامی و امنیتی یک پای دیگر سفر رئیس جمهور تاجیسکتان به ایران خواهد بود . ادامه نا آرامی ها در برخی مناطق غرب آسیا، خروج آمریکا از منطقه و جنگ روسیه و اوکراین  شرایط جدیدی را برای منطقه غرب آسیا رقم زده است و در این میان و در ماه های اخیر افزایش حملات تروریستی در افغانستان، زنگ خطر سرایت این تهدیدات به منطقه را به صدا درآورده  و تلاش ها برای جلوگیری از سرایت آن به منطقه افزایش یافته است. در این میان و با هدف مقابله با این تهدیدات منطقه ای، ایران و تاجیکستان  در یک سال گذشته همکاری های امنیتی و دفاعی خود را تقویت کرده اند و سفر اخیر سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح کشورمان  به تاجیکستان و تشکیل کمیته مشترک مقابله با تروریسم در سال گذشته، بیانگر این است که مسائل امنیتی و رفع تهدیدات یکی از موارد مشترک دو کشور در منطقه است و ایران به دلیل تجربه مقابله با تروریست ها، می تواند برای تاجیکستان کمک شایانی  کند. از سویی دیگر ، باتوجه به احتمال کاهش صادرات تسلیحاتی روسیه به آسیای مرکزی، تاجیکستان تلاش می کند تا ترتیبات جدیدی را در مسائل امنیتی خود ایجاد کند و ایران می تواند بهترین گزینه برای بازار تسلیحاتی تاجیکستان باشد تا کمبودهای این کشور جبران شود و به نظر با ساخت کارخانه تولید پهپادهای ایرانی در تاجیکستان، مقدمات این امر هم فراهم شده است. در آخر اما باید تاکید کرد که سفرهای متعدد مقامات تاجیکستان و ایران و امضای ده ها تفاهم نامه همکاری در عرصه های اقتصادی، سیاسی و امنیتی طی سال های اخیر نشان از تلاش های دو طرف برای افزایش سطح همکاری ها دارد. اشتراکات زبانی و فرهنگی هم بستر مناسبی برای تعمیق همکاری های دو جانبه است که با سفر امامعلی رحمان به تهران و متعاقب آن سفرهای آینده مقامات دو کشور، می توان چشم انداز روشنی را برای ارتقای مناسبات متصور شد.       

 

 

 

منبع: فردا

کلیدواژه: تاجیکستان امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان سفر رئیسی ایران و تاجیکستان همکاری ها دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۲۵۹۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بررسی آخرین وضعیت مناسبات اقتصادی ایران و همسایگان شمالی در وزارت امور خارجه

به گزارش حوزه سیاست و اقتصاد خبرگزاری تقریب، مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه که ریاست جلسه را برعهده داشت، ضمن تبیین اهمیت توسعه مناسبات با کشورهای یادشده، بر لزوم همکاری کلیه دستگاه های ذیربط و بخش خصوصی جهت بهره گیری حداکثری از ظرفیت توسعه مراودات تجاری - اقتصادی با این کشورها به ویژه در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی، ترانزیت، صادرات محصولات دانش بنیان، انرژی، صنعت، معدن و همچنین تبادل استاد و دانشجو تاکید کرد.

آخرین وضعیت طرح ها و پروژه های همکاری اقتصادی ایران با این کشورها، موانع و راهکارهای رفع آنها و تسهیل روند نهایی سازی و اجرای پروژه ها نیز در ادامه این نشست مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

در این نشست معاونان و مدیران دستگاه های اجرایی عضو ستاد و نمایندگان بخش خصوصی حضور داشتند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • همکاری ایران و مجارستان در حوزه فرهنگ و هنر
  • سفر بارزانی به تهران، یک تحول مهم
  • تقویت زیرساخت‌های شرق کشور، همکاری‌های اقتصادی ایران و افغانستان را به دنبال دارد
  • سفیر ایران در دوشنبه: امنیت در آسیای مرکزی حائز اهمیت است
  • همکاری‌های کشاورزی ایران و تاجیکستان گسترش می‌یابد
  • رایزنی گروسی و امیر عبداللهیان در تهران
  • مدیر دفتر شهردار و دستیار ویژه ارتباطات مردمی منصوب شدند
  • ایران و عراق در مبادلات اقتصادی از ارز ملی استفاده کنند
  • بررسی آخرین وضعیت مناسبات اقتصادی ایران و همسایگان شمالی در وزارت امور خارجه
  • دانشگاه بین‌المللی چابهار و موسسه جغرافیای دانشگاه تهران تفاهم‌نامه همکاری امضا کردند